Kolevi.NET
 
 
Напоследък е много модерно хората да публикуват
дневниците си в интернет. Та и аз реших да съм
в крак с модата :-) И да си призная, осъзнавам,
че не всеки има дар слово и не се получава така
както би ми се искало да бъде, но въпреки това
си е забавно. Понякога е и много удобно.
И все пак главната причина да си направя блог
беше предизвикателството да го направя сам.
Сайта е писан изключително и само на ръка с обикновен текстови
редактор. Изключвам софтуера който ползвах за изготвянето на графичната част.

5/7/2011 Панорама от Сливен
Публикувано от: Мартин в 10:40:25 часа

Highslide JS

коментари [0] | горе7/7/2011 Как да елиминираме EGR вакумния клапан в Opel Zafira 2.0 Y20DTH
Публикувано от: Мартин в 09:30:13 часа

Първото нещо което научих след като си купих колата преди повече от година бе, че точно той е болното място на повечето Опели. Разгледах го и след като разбрах как работи, установих, че всичко е наред и реших, че най-вероятно колата или има проблем с вакум помпата (т.к. ми се струваше, че вакума не е достатъчен за да задвижи ЕГР клапана) или има износен соленоид, който най-вероятно не може да уплътни добре системата. Започнах с местене на соленоидите по колата, но без успех. Винаги в ниските обороти ми светваше чек лампата на таблото, т.е. нещо не бе наред. След сканиране за грешки установявах една и съща грешка Р0400, която е признак за проблем с вакум системата, ЕГР клапана или проблемен дебитомер. От няколко дена обаче, чек лампата започна да свети, дори когато мотора е в обороти доста над 1500, което не се беше случвало до сега. Извадих ЕГР клапана да го почистя и установих, че вече тотално се е прецакал, т.к. колкото и да създавах вакум на входа на ЕГР-а, буталцето не помръдваше. И така стигнах до едно по радикално решение на проблема с ЕГР-а, което смятам да приложа тия дни и което би ми спестило ремонт за около 300 лв. След като разбрах, че ще ми трябва нов ЕГР се разрових из форумите и така стигнах до една схемичка, за която твърдят, че успешно елиминира не работещ ЕГР и "лъже" компютъра, че всичко е наред. Крайния резултат е: няма светване на чек лампа, а колата върви по-добре.
Highslide JS

За да заработи схемичката са нужни един изправителен диод примерно KD105, едно обикновено автомобилно реле около 20-40 ампера, малко търпение и ловкост.
Highslide JS
Бобинката на релето се свързва паралелно на соленоида, който управлява ЕГР клапана (контакти 85 и 86). Другата процедура е, да се прекъсне синьо-белия кабел, който се намира на буксата на дебитомера и да се свърже последователно диода и паралелно на него котвата на релето (контакти 30 и 88) - виж схемата по-горе. Тъй като буксата на дебитомера е в другия край на двигателния отсек, далеч от соленоидите, където смятах да сложа реленцето, реших да издиря синьо-белия кабел в снопа кабели, които влизат в купето близо до соленоидите:
Highslide JS

И така, след като си поиграх с поялника не след дълго вече имах и готово за свързване реле. Реших в последния момент, докато запоявах диода да сложа и един ключ с който да шунтирам веригата с диода и релето. Получи се това:
Highslide JS

Следва продължение
коментари [29] | горе8/7/2011 Кумове за първи път
Публикувано от: Мартин в 17:03:48 часа

Миналта седмица бяхме на сватба на наши големи приятели и вече почти роднини . На сватбата бяхме едни от главните действащи лица, тъй като се явявахме там, като кумове. Сватбата беше страхотна. С много млади и усмихнати хора, с много танци и забава. Общо взето се проточи почти 3 дена, както в приказките . Току що видях, че са ни пратили малко снимки и бързам да ги покажа ... към галерията
коментари [0] | горе10/7/2011 Как да елиминираме EGR вакумния клапан в Opel Zafira 2.0 Y20DTH - продължение
Публикувано от: Мартин в 21:44:54 часа

Релето е монтирано и вече навъртях около 10-тина км. Първите впечатления са, че чек лампата не светва, няма го и обичайното губене на мощност в ниските обороти. Направи ми впечатление, че към релето се подава ток с честота около 50 Hz през определени интервали. Не съм го замервал, но по звука който издава мислям, че е в този диапазон. Включва се примерно, когато настъпя педала и колата започне да ускорява, тогава релето жужи почти без да спира. Когато колата не се движи се включва на прескулки, но когато е загряла почти не го чувам. В заключение, схемата работи, но все пак, когато се опарича (дано да е скоро) ще си купя един ЕГР клапан, както и нова вакумна помпа, защото съм убеден, че и тя е доста износена и не може да направи необходимия вакум.

Ето и малко снимков материал на крайния резултат:

Highslide JS
Highslide JS
Highslide JS
Highslide JS
Highslide JS
Highslide JS
Highslide JS


Ще направя и още една надявам се последна корекция.
След около над 10 000 изминати километра, стигнах до заключението, че е най-добре да се сложат не 1, а два изправителни диода свързани последователно. Има значение и релето.По скъпите от около 5-7 лв. издържат много повече. Тествал съм с руско автомобилно реле и с него колата не вървеше добре. Дано да съм би полезен. Все още не съм си подменил EGR-а и май няма да е скоро.

редакция: 31.10.2013 год.
Т.к. темата за ЕГР-а става все по популярна и посещавана, реших да я допълня с още малко информация, която натрупах през последните 2 години в опит да накарам всичко да заработи така, както трябва да бъде, без да ми се налага да ползвам релета, съпротивления и пр.
Около година и половина след като реализирах въпросната схема, която помага колата да работи без да влиза в авариен режим, реших все пак да направя ремонт на вакум-помпата, както и да си купя чисто нов ЕГР клапан с надеждата, че след като изключа релето, всичко ще заработи така, както са го мислили инженерите създали колата.
И така, монтирах си новия клапан, наострих всички сетива и завъртях контактния ключ, убеден, че повече няма да виждам и чувам за грешка P0400.

Първите ми впечатления бяха следните:

- при студен двигател, разлика спрямо работата на двигателя с пуснато реленце не открих;
- при загрят двигател, при потегляне от място усещах онова познато чувство, че липсва мощност, въпреки, че чек лампата все още не ми беше светвала.

Всичко продължи така около 250-300 км., когато забелязах чек лампичката да свети, докато чаках зелена светлина на един светофар. Малко след като потеглих вече беше изгаснала. Стана ми ясно, че отново ще връщам релето.
След като върнах релето обратно, реших да оставя новия ЕГР, т.к. в противен случай трябваше отново да затапвам вакум системата, а определено нямах желание да се цапам.

Впечатленията ми след тази манипулация са:

- релето не се товари толкова, колкото със не работещ ЕГР и почти не го чувам да 'жужи';
- не забелязвам никакво губене на мощност, дори и във високите обороти в сравнение със опита ми с не работещ ЕГР (когато ползвах схемата с не работещия ЕГР, усещах лек моментен спад на мощност във високите обороти, когато примерно се изкачвах по наклон);
- няма следи от обичайното омасляване по ЕГР-а.

Последните ми изводи са, че оправя за сега няма. Все още си мисля, че може би ако сменя дебитомера и соленоидите, ще мога спокойно да изключа релето, но определено не виждам смисъл да го правя, т.к. сегашното положение наистина ме задоволява.
коментари [8] | горе19/7/2011 Уикенд в разглеждане на манастирите около град Елена и Велико Търново
Публикувано от: Мартин в 16:40:44 часа

Миналия уикенд го посветихме на разходка в разглеждане на манастирите около град Елена и Велико Търново. Отседнахме в едно живописно месетенце в село Яковци, като точно на няколко метра от къщичките в които отседнахме се намираше язовир Йовковци. Идеално място за почивка и риболов. От манастирите определено най-много ми хареса Преображенски манастир, който е на около 5 км. от Велико Търново в посока за град Русе.
Highslide JS
Намира се на много живописно място с изключителна панорамна гледка, като в далечината се вижда дори Патриаршески манастир Св. Троица. Ето и връзка към галерията със снимки които нащраках през тия два дни: към галерията от тук
коментари [0] | горе24/7/2011 Експеримент с Google +1
Публикувано от: Мартин в 15:34:28 часа

Шума който наскоро се вдигана в медийното пространство заради блокирането на новата услуга на Google: Google+, определено успя да привлече вниманието ми. Реших да експериментирам с техния бутон за препоръки и да го интегрирам в сайта. Интегрирах го по начин, който ми позволява да контролирам появата му в статиите в блога, т.е. имам опция при публикуване на обява да избирам дали да се извежда или не. Идеята ми е, че повечето писания тук не си струва да се четат и присъствието на подобна екстра е безмисленно, но все пак имам и писания, които смятам, че може да са от полза на някой. За това съдя и по статистиките на сайта, както и от някой коментари .
Набързо ще вметна с какъв проблем се сблъсках, докато се борех с вмъкването на кода. Оказа се, че екстрата не сработва, когато има интегриран Prototype JavaScript framework. При мен беше интегрирана версия 1.4 на скрипта, който ползвах за разглеждане на снимки.
коментари [0] | горе
 
July 2011
 
 

MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

 
      
Търси в нашия сайт:
 
   
Собствено Търсене
 
      
Архиви
 
   
      
Малко реклама ;-)
 
   
     

Copyright © 2004 Kolevi.Net - Designed by MadMAK