Kolevi.NET
 
 
Напоследък е много модерно хората да публикуват
дневниците си в интернет. Та и аз реших да съм
в крак с модата :-) И да си призная, осъзнавам,
че не всеки има дар слово и не се получава така
както би ми се искало да бъде, но въпреки това
си е забавно. Понякога е и много удобно.
И все пак главната причина да си направя блог
беше предизвикателството да го направя сам.
Сайта е писан изключително и само на ръка с обикновен текстови
редактор. Изключвам софтуера който ползвах за изготвянето на графичната част.

16/11/2011 Хостване на сайтове? Вече ми е толкова е лесно ...
Публикувано от: Мартин в 10:07:20 часа

Преди две седмици мои колеги, които се занимават с изграждането и поддръжката на интернет сайтове се обърнаха към мен с молбата да направя нещо, като контролен панел за управление на виртуални хостове в Apache2, по подобие на контролния панел за управление на домейн имена в BIND9, който направих преди година. Целта бе, всички сайтове да се изместят и менажират на един сървър. Речено сторено.
Highslide JS
За няколко часа успях да сътворя един BASH скрипт, който се стартира със съответните променливи от уеб страница писна на php. Крайния резултат е, че се спестява писането по конфигурационните файлове на Apache2 и на практика може да се ползва от почти всеки, който има основни познания за интернет мрежата и нейното функциониране. Но не се задоволих само с това и реших да интегрирам в новия си контролен панел и функциолността на предния си "шедьовър", а именно панела за управление на домейн имена. Крайния резултат: конфигурирането на apache2 (създаване на място, в което ще бъдат поставяни файловете на сайта, конфигуриране на MRTG за извеждане на статистически данни за посещенията на сайта, конфигуриране на място за складиране на генерираните логове от сайта и тяхното архивиране ден за ден) и bind9 (създаване на зона за съответния сайт в сървъра за имена или вмъкване на име в съответната зона, чрез dnssec) се оказа толкова лесно. С въвеждането на домейн името и натискането на един бутон, конфигурацията на двата сървъра става за един миг. Както се казва с един куршум два заека. Разбира се, контролния ми панел няма нищо общо с функционалните панели на големите хостинг провайдери. Между другото, бях се замисли да направя и подобен за управление на виртуални пощи в postfix пощенския сървър, но в интернет открих безплатен такъв: GRSoft. Написан е много добре с приятен интерфейс и достатъчно функционален. На практика съм се подсигурил с всички основни иснтрументи за хостване на сайтове и пощи.
коментари [0] | горе18/11/2011 Философски
Публикувано от: Мартин в 23:14:03 часа

Не съм философ, нито психолог. Любопитен съм. От няколко дена ми се въртят следните въпроси: Какви биха били взаимоотношенията между хорта ако ясно осъзнаваха, че края на света рано или късно ще настъпи? Дали щеше да има пука повече за щастието на другите или тъкмо обратното? Към какво биха се стремили тогава?
коментари [0] | горе19/11/2011 Make ISO from Folder или по-лесния начин да направим ISO архив от папка
Публикувано от: Мартин в 22:38:47 часа

Звучи елементарно, но трябва да имаш под ръка подходящия софтуер. Трябва да призная, че ми отне доста време, докато попадна на подходящия. Подобен тип софтуер в интернет има колкото щеш, но след 10 download-a на програми, които можеха да правят ISO и 10-те не можеха да правят ISO архив от произволни файлове записани някъде по харддиска в определена директория.
Highslide JS
Всичките бяха написани да правят ISO архиви от CD или DVD дискове. За това реших да кача поредната полезна безплатна програма, на която попаднах сърфирайки в мрежата. Искам да подчертая факта, че ми свърши чудесна работа. Кръсти ли са я Folder2Iso и може да прави едно единствено нещо. ISO архив на файлове записани в определена директория някъде по диска или в локалната мрежа. Качвам я тук, но можете да я намерите и на сайта на разработчика тук. Няма нужда да правите инсталация. Просто я запишете някъде на Вашия компютър и можете да я стартирате. Някой може да се запитат защо имах нужда от подобен инстурмент? Имах нужда да инсталирам драйвер на виртуална машина, която се намираше на 100 км. от мен и единствения начин да го прехвърля бе, като направя ISO ахрив и го заредя във виртуалния CD ROM на виртуалния компютър
коментари [0] | горе22/11/2011 Обичам да заспивам, докато слушам ето тази песен: Foo Fighters - Everlong
Публикувано от: Мартин в 10:05:37 часа

Много я харесвам .коментари [0] | горе22/11/2011 DIG - Domain Information Groper
Публикувано от: Мартин в 09:52:09 часа

Не ми идва на ум как точно се превежда името на тази програма, но трябва да призная, че ми е изключително полезна, когато се налага да проверя дали записите в определен сървър за имена са коректно въведени. На практика, програмата е написана точно с тази цел и предоставя много полезна информация относно функционирането DNS услугата. Ползва се от командния ред на повечето Linux базирани операционни системи, а причината да почна да пиша за нея е, че ми се наложи да я ползвам под Windows. Намерих я портната (компилирана) за Windows ето на този сайт, но можете да я изтеглите и от тук. Инсталацията под Windows XP е елементарна. Разархивирате архива в някоя папка (в моя случай я разархивирах в: C:\Program Files\Windows Resource Kits\Tools, т.к. имам инсталиран Windows Resource Kits и реших, че там е най-подходящото място) и копирате от там resolv.conf в c:\windows\system32\driver\etc\. Пример как да получите информация дали има въведени SPF записи за определен домейн:

dig anydomain.com txt


или ако искате да разберте, кои са обслужващите mail сървъри на определен домейн:

dig anydomain.com mx


и т.н.
коментари [0] | горе
 
November 2011
 
 

MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

 
      
Търси в нашия сайт:
 
   
Собствено Търсене
 
      
Архиви
 
   
      
Малко реклама ;-)
 
   
     

Copyright © 2004 Kolevi.Net - Designed by MadMAK