Kolevi.NET
 
 
Напоследък е много модерно хората да публикуват
дневниците си в интернет. Та и аз реших да съм
в крак с модата :-) И да си призная, осъзнавам,
че не всеки има дар слово и не се получава така
както би ми се искало да бъде, но въпреки това
си е забавно. Понякога е и много удобно.
И все пак главната причина да си направя блог
беше предизвикателството да го направя сам.
Сайта е писан изключително и само на ръка с обикновен текстови
редактор. Изключвам софтуера който ползвах за изготвянето на графичната част.

17/9/2009 Регистрация на кола нов внос (внесена от собственика) - необходими документи
Публикувано от: Мартин в 21:19:31 часа

Преди няколко години, когато се сдобихме с подобна кола си спомням, че ми костваше доста нерви и усилия, докато я регистрираме в КАТ. Един куп документи, редене по километрични опашки (т.к. по това време изтичаха последните срокове за подмяна на старите номера с нови). Бях се зарекъл да напиша това още тогава, но ме домързя. Наскоро ни се наложи да повторим всичко наново и вече позабравил за процедурата, много съжалих. Поразрових се из форумите, но от там прочетох доста разнородни изказвания и не се ориентирах особено в процедурата по регистрация на МПС. Ето какво се изисква при регистриране на кола „нов внос”, внесена от купувача:

1. Договор с продавача – оригинал и легализиран превод;
2. Декларация, че колата е внесена от собственика;
3. Чуждестранните документи на колата – талон и документа, че колата е отписана от страната, от която е закупена;
4. Документ за платена еко-такса;
5. Декларация за еко-таксата;
6. Застраховка гражданска отговорност;
7. Заявление
8. Пожарогасител
9. Лична карта на купувача

Последователността е следната: отивате пред КАТ – там има офиси на фирми, които правят превод на договора /1/, застраховка гражданска отговорност /6/ и при тях се плаща еко-таксата /4/. След това с всички документи се отива на гишето за регистрация, където служителките попълват заявлението /7/ и дават да попълните двете декларации /2,5/. След това вече е същинската регистрация – проверка на автомобила да не е краден, технически преглед, маркиране на пожарогасителя и след обработка на документите следва поставяне на номерата и връчване на талоните. Цялата тази процедура за нас възлезе на 368 лв., като 190 от тях са еко-таксата, т.к. колата е над 10 години.

Ако колата е без номера, за придвижването й до КАТ се налага закупуването на транзитни номера. За издаването им процедурата е почти същата – прави се застраховка ГО, в КАТ попълват заявление, дават да се попълни декларация кога е внесена колата. След обработката на документите издават един зелен талон, на който пише нещо от рода на „за придвижване до КАТ” и с него водите колата да сложат транзитните номера. С тях може да се кара до един месец. Луксът да си докараме колата до КАТ с транзитни номера възлезе на 75 лв., като 25 лв. са застраховка ГО, която ползвахме точно един ден /регистрирахме колата още на следващия ден, а с новите номера тя вече не е валидна/.
коментари [5] | горе20/9/2009 Счупен Power бутон на Windows Mobile смартфон или Pocket Pc
Публикувано от: Мартин в 11:18:38 часа

Спомням си преди около 2 години, когато се сдобих с подобен телефон как се радвах като малко дете. Подобни телефони са наистина много функционални и аз поне не познавам някой, който да остане безразличен към тях. Много си го пазех, но явно не достатъчно.
Веднъж ми се наложи да сменя спукана гума на колата и в опит да отвъртя един от болтовете на колелото телефона се изхлузи от мен и падна на пътя. Предполагам, че е паднал на една страна точно върху бутона с който включвах и изключвах телефона, защото от тогава спря да функционира. След тази случка ползването на телефона стана изключително мъчително. За да го включа, някой трябваше да ми позвъни или да рестартирам телефона, като процедурата си е доста тромава и отнема минимум 1 минута. Другия начин бе да ползвам handsfree, но в продължение на 3 месеца загубих 2 и се отказах от този метод. Дълго време разглеждах интернет форумите в опит да открия начин да вменя функцията на Power бутона на друг. Онзи ден реших пак да се разтърся в интернет и случайно попаднах на няколко статии във форума на xda-developers, които ме подсетиха, че има опция, която изключва заключването на бутоните при влизане в stand by режим на покета: (Start - Settings - System - Key Lock - Do not lock buttons).
Така си реших тотално проблема с разваления Power бутон. А за да не стават случайни натискания на бутоните, докато нося телефона в калъфа, изведох иконка за заключване на покета в today екрана: (Start - Settings - System - Today - Items - Device Lock).
Надявам се да бъда в полза на някой с подобен проблем. Решението се оказа наистина елементарно, но кой да се сети?
коментари [0] | горе
 
September 2009
 
 

MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

 
      
Търси в нашия сайт:
 
   
Собствено Търсене
 
      
Архиви
 
   
      
Малко реклама ;-)
 
   
     

Copyright © 2004 Kolevi.Net - Designed by MadMAK