Kolevi.NET
 
 
Напоследък е много модерно хората да публикуват
дневниците си в интернет. Та и аз реших да съм
в крак с модата :-) И да си призная, осъзнавам,
че не всеки има дар слово и не се получава така
както би ми се искало да бъде, но въпреки това
си е забавно. Понякога е и много удобно.
И все пак главната причина да си направя блог
беше предизвикателството да го направя сам.
Сайта е писан изключително и само на ръка с обикновен текстови
редактор. Изключвам софтуера който ползвах за изготвянето на графичната част.

1/2/2009 Отново за детските градини, списъците и какво трява да преживее родител за да подаде документи за прием в детска градина
Публикувано от: Мартин в 14:43:27 часа

Реших да заснема за спомен част от проверката сутрин:

Get the Flash Player to see this player.


Рано сутринта доста хора липсват и в сравнение с проверката от вечерта на предния ден, дружинката е в доста намален състав.
коментари [0] | горе10/2/2009 Избор на лаптоп / notebook
Публикувано от: Мартин в 12:21:41 часа

Често ми задават този въпрос и очакват от мен, като човек който се занимава в сферата на компютърните технологии, да получат адекватен отговор. Винаги ми е било трудно да отговоря на подобен тип въпроси. Пазарът е залят с лаптопи. Има стотици модели и разновидности и изборът наистина е много труден, дори за хора като мен, които ежедневно се занимават с компютри. Не съм кой знае какъв специалист и това, което ще напиша по-долу си е мое лично мнение и споделяне на мисли, по които аз се водих, когато реших да се сдобия с лаптоп.

1. Най-важното според мен е първо да се реши за какво ще се ползва лаптопа? На нас ни бе необходим за сърфиране в интернет, гледане на филми, създаване и редактиране на текстови документи и не на последно място за създаване на мултимедийно съдържание (т.е. създаване и редактиране на домашни клипове за семейния архив)

2. RAM памет. Знаейки за какво ще ни служи, вече бях наясно, че ще трябва да бъде с много RAM памет, минимум 4G байта.

3. Мощността на процесора за мен никога не е била приоритет за избора ми на лаптоп. Според мен, дали ще изчакам 10 или 5 секунди при изчисляването на някоя задача или за обработката на някой ефект във фотошоп например, ми е все тая. Давам подобни примери, т.к. точно при подобни манипулации мощността на процесора е най-видима и от значение. Но все пак гледах да сме в крак с времето и исках модела на процесора да е сравнително нов, като тактовата честота въобще не я вземах предвид.

4. Хард диска. Тук избора ми бе труден. Исках да бъде с капацитет минимум 160G байта и скорост на въртене на магнитните плочи поне 7000 оборота в минута. Казвам труден, т.к. моделите с подобни дискове бяха наистина с висока цена. И така се наложи да направя компромис с модел, който въртеше магнитните плочи с 5000 оборота в минута. Наясно бях, че от диска много зависи производителността на лаптопа и бавния диск ще ми коства доста, но бюджета ме притискаше и все трябваше от някъде да се отреже нещо. Примирих се с факта, че в бъдеще ако толкова много ме дразни бавния диск подмяната му с по-бърз е сравнително лесна.

5. Видеокарта. Исках хубава видеокарта с RAM памет, която да е независима от RAM паметта на лаптопа и да поддържа големи режими, т.к. от време на време ползвам и CorelDraw, Photoshop и AutoCAD, а с тези приложения колкото повече място имаш на екрана, толкова по-лесно се работи.

6. Екрана на лаптопа. Исках голям екран с висока разделителна способност, с много свободно място по десктопа. Не исках да е от онези лъскавите. Вярно, че те имат по-добър контраст, но предполагам, че това е за сметка на батерията, а и очите ми някак си не можаха да свикнат с отразената светлина.

7. Батерията. Според мен, това е много важен фактор при избора на лаптоп. Колкото повече издържа в автономен режим, толкова по-добре. Колкото по-дълъг живот има батерията, толкова по-добре, а и на всички ни е ясно, че подмяната на батерията не е никак евтина. Точно за това, тук си сложих граница - лаптопа да издържа минимум 3 часа в автономен режим, което предполага, че лаптопа е с ниска консумация на енергия и мощна батерия.

8. Комуникация. Задължителното условие тук бе да има интегрирани Wi-Fi и Bluetooth адаптери. Това ми бе приоритета тук. Дали има вградена камера въобще не ме интересуваше, но не отричам, че вградения микрофон си е голям плюс. Не споменавам нищо за модем и мрежови контролер, т.к. те са стандартно заложен в почти всички модели.

9. Гаранция. Също много важен фактор. Колкото повече толкова по-добре. Случва се все пак човек да попадне на заводски дефект. В повечето случаи разбираме, че гаранцията е изтекла и става лошо. Задължително 3 години.

10. Поддръжка. Пак много важно. Писнало ми е когато нещо се скапе любимата ми джаджа да обикаля половин свят, докато я поправят. Задължително е да има наблизо оторизиран сервиз.

11. Софтуер. Липсата на операционна система може да си е проблем. Имам предвид, че купувайки такъв модел за по-малко пари, най-вероятно след това ще инсталираме някоя кракната версия на windows. После има вероятност да се сблъскаме с липсата на някои драйвери и съответна поддръжка за този модел. С няколко думи поддръжката на такъв лаптоп може да бъде голямо главоболие. За мен беше от голямо значение лесната поддръжка и наличието на необходимия фирмен софтуер, който да ми осигурява лесен update на драйвери, BIOS, системни приложения.


След много чудене и разглеждане (нека не звучи като реклама) се спрях на Lenovo ThinkPad R61. Машината е пъргава с много RАМ, хубаво видео, дълъг живот на батерията (много ми хареса инсталирания софтуер от производителя за управление, оптимизация и поддръжка на батерията) и има инсталиран много специализиран софтуер за управление, поддръжка и актуализация на системата. Актуализацията на системния софтуер става изключително лесно. Нужна е само интернет свързаност и 2 клика. Също така за тези машинки има оторизиран качествен сервиз и докато е в гаранция въобще не се притеснявам. Тук ще спомена, че в службата имаме един ThinkPad R30, който е сигурно на 8 години и работи безупречно. Искрено се надявам Lenovo да поддържат същото качество както IBM, които се славят с високото качество и дълъг живот на своите продукти. Споменавам IBM, т.к. марката за ноутбуци и персонални компютри ThinkPad е разработена по-рано именно от IBM.
коментари [0] | горе14/2/2009 Свети Валентин
Публикувано от: Мартин в 16:52:20 часа

Честит Свети Валентин, Ели!

Highslide JS
Честит Свети Валентин Ели!


Честит Свети Валентин и на всички влюбени!
коментари [0] | горе17/2/2009 Детска градина 'Делфинче' 3 - прием на документи
Публикувано от: Мартин в 21:01:50 часа

Преди 4 дена разбрахме, че директорката на новооткриващото се ОДЗ до магазин Кауфланд – „Делфинче”, е отхвърлила нашето заявлението за прием на Иван в детското заведение. Няколко пъти звънихме в Община Варна с цел да се информираме какви са изискванията за децата (т.е. на каква възраст трябва да се децата, за да бъдат приети). С Елена бяхме 100% сигурни, че Иван отговаря на всички изисквания и че имаме абсолютно всички документи и не би трябвало да имаме проблеми с приема, т.к. входящия номер на заявлението бе едва 3-ти (ние си знаем най-добре какво е да седиш 5 дена пред градината в студа, докато получим заветния входящ номер). Мотива на директорката бе, че Иван е твърде малък (4,5 месеца в момента) за да го приеме, игнорирайки факта, че ще навърши 10 месеца тази година, каквото е изискването съгл. гласуваните от Общинския съвет Правила за прием. Бесен съм! Яд ме е, че не отидохме заедно с Ели при директорката. Държала е конско на Елена и я е унижавала, а в нейно лице всъщност е унижила всички млади родители – колко били нахални и че всъщност са лоши родители щом искат да си дадат детето на ясла толкова мъничко /на 1 год./. Дори й е предложила аз да си намеря по-добре платена работа, за да може Ели да гледа Иван в къщи, вместо да се върне на работа след изтичане на високоплатеното майчинство. Бесен съм!! Как е възможно да назначават тази жена за директор? Та тя живее 30 години назад във времето. Явно не може да проумее, че комунизма отдавна си отиде. Та нали именно това е целта на социалното министерство – майките да се връщат рано на работа, за да не утежняват бюджета с разходи за социални помощи, а и да не се асоциализират. И нали именно за това са открити такива детски заведения, за да се помага на родителите, които нямат друга алтернатива – баби на разположение и не могат да си позволят детегледачки. Бесен съм! Ще подадем жалба в Община Варна, но за съжаление от сега знам, че това едва ли ще ни помогне по някакъв начин ….
коментари [31] | горе22/2/2009 Смаляване, оразмеряване на снимки
Публикувано от: Мартин в 21:40:48 часа

Никога не ми се беше налагало да оразмерявам или смалявам снимки с нещо различно от Photoshop. Днес трябваше набързо да смаля и преоразмеря около 20-тина снимки. Нямах много време и се разрових в интернет. Предполагам, че за някои хора това е нещо банално. За мен обаче си е новост. В интернет човек може да попадне на доста приложения които вършат това, но случайно може да подмине един инструмент създаден от Microsoft точно за тази цел. Бях приятно изненадан, когато видях колко бързо и лесно си смалих дузина снимки и то само с 3 клика на мишката, а качеството на снимките се запази сравнително добре. Приложението се нарича: ImageResizerPowertoy и може да го изтеглите от тук, а по-новата версия разработена да работи и на версия различна от windows xp, като vista и windows 7 от тук 32 бита и от тук 64 бита.
Highslide JS


Приложението е част от пакета: Microsoft PowerToys for Windows XP в който има още дузина подобни малки програми които могат да ви улеснят живота.
Оразмеряването става изключително лесно. След като се инсталира прогармата в контекстното меню на Windows се добавя една команда Resize pictures. Нужно е да кликнете с десния бутон на мишката върху някоя снимка или селекция от снимки и ще забележете командата в падащото меню. Кликвате върху нея и ще се стартира кратък уизърд в който може да изберете колко да бъде оразмерена снимката. Това е. Лесно и бързо.

коментари [5] | горе
 
February 2009
 
 

MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 

 
      
Търси в нашия сайт:
 
   
Собствено Търсене
 
      
Архиви
 
   
      
Малко реклама ;-)
 
   
     

Copyright © 2004 Kolevi.Net - Designed by MadMAK