Kolevi.NET
 
 
Напоследък е много модерно хората да публикуват
дневниците си в интернет. Та и аз реших да съм
в крак с модата :-) И да си призная, осъзнавам,
че не всеки има дар слово и не се получава така
както би ми се искало да бъде, но въпреки това
си е забавно. Понякога е и много удобно.
И все пак главната причина да си направя блог
беше предизвикателството да го направя сам.
Сайта е писан изключително и само на ръка с обикновен текстови
редактор. Изключвам софтуера който ползвах за изготвянето на графичната част.

11/1/2009 За детските учителки ...
Публикувано от: Мартин в 23:32:57 часа

В момента гледам снимката на групата на Никола направена ден преди коледа. На снимката са почти всички деца от групата заедно с учителките и една леля. Гледам и се възхищавам на госпожите избрали тази изключително трудна професия. Възхищавам се още повече на онези, които са се посветили в професията от любов към децата. Знам какво е да гледаш едно дете. Виждам какво е да гледаш две деца. Недоумявам как успяват тези жени да се справят с 40 деца. Немога да открия сравнение с което да опиша колко е трудна тази професия. Като взема предвид заплатата която получават немога да мисля друго освен че работят тази професия имено защото обичат децата. Поне много ми се иска да е така. Наясно съм, че за много от тях това е единствения начин да вържат двата края и едва ли любовта към децата е причината да я работят. Този факт за пореден път ме кара да осъзнавам, че живея в не нормална и абсурдна държава.
коментари [0] | горе24/1/2009 Вирус Conficker, Kido, Downadup и прочие ...
Публикувано от: Мартин в 21:33:26 часа

Мразя вируси. Особено ми е гадно, когато вирус зарази служебната мрежа заради елементарна грешка. Но в моя случай аз съм си виновен. Забравил съм една машина с интслиран windows, която е с "реален" адрес, с изключена защитна стена по грешка без да има инсталирани даже необходимите "кърпки". Груба грешка ...

А вирусчето наистина ми опъна нервичките до краен предел. За момент си помислих, че няма оправия, но днес при вечер след два дена ходене по мъките, като че ли има резултат. На пук на всички препоръки и дори на себе си се захванах да чистя вируса в мрежата отдалечено, като на някои машини дори нямаше инсталирана антивирусна програма. За сега успях да зачистя 8 машини и всичко е ОК. В понеделник трябва да бързам за работа и да стигна там преди персонала, че лошо ми се пише ако някой си пусне компютъра без да съм го откачил от мрежата и зачистил преди това. Добре че поне Майкрософт са публикували доста подробна инструкция за справянето с вируса. Е аз си спестих доста от техните препоръки. Като например възстановяване правата на ключовете по регистъра и разни други.

Най-важното се оказа намирането на фалшиви услуги създадени от вируса в този ключ:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SvcHost\netsvcs

Обикновено се намират най долу в списъка и имената им се генерирани по случаен път. След това, въпросните имена трябва да се намерят тук:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\

и преди да се изтрият е нужно да се сменят правата на ключа иначе опита ви ще е неуспешен. Следва рестарт и пускане на някакъв инструмент за премахване на въпросния вирус. В случая аз ползвах този на Symantec, който свърши чудесна работа. Т.е. намери и изтри въпросните библиотеки, които вируса ползва за да си върши работата, а на някой машини и Scheduled Tasks задачи конфигурирани от вируса ...


Ще направя една добавка. Мрежата ни на няколко пъти се заразява с вируса и недоумявах от къде се пръква отново и отново. При последното зачистване започнах да претърсвам целия регистър на заразения компютър за името на фалшивата услуга в HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SvcHost\netsvcs. Тогава открих, че в CurrentControlSet-овете (HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet00Х\Enum\Root\LEGACY_именафалшиватауслуга) също има страни записи. Предполагам, че по някакъв начин успява пак да се активира и вероятно се самоинсталира през интернет връзка. След като затрих въпросните по-горе записи, 3-та седмица вече всичко е ОК.
коментари [0] | горе27/1/2009 Любими снимки
Публикувано от: Мартин в 21:09:42 часа

Highslide JS
Лебед в черно море
Highslide JS
Хора и птици

коментари [0] | горе28/1/2009 Новата детска градина до магазин 'Кауфланд'
Публикувано от: Мартин в 20:28:28 часа

Пак се започнаха мъките с ясли и градини и то пак по никое време, когато е студено и вали …

Вчера стана ясно, че започва приема на документи за новото детско заведение до магазин „Кауфланд” във Варна, което май ще се нарича "Делфинче" №3. За името не съм много сигурен.
Проблемът ми е друг. В Общината явно се решили заради липсата на свободни места в детските ясли и градини в града, тази градина да не бъде районирана. Малко странно ми се струва решението, т.к. достатъчно деца има в квартал Възраждане, за да напълнят детското заведение и така да решат проблема със децата поне на един квартал в града. Работата ми намирисва пак на връзкарство или наполовина свършена работа. Никога не съм одобрявал хаоса, който цари в държавата. Това, което се случва с приема на документи, е поредното доказателство за неговото съществуване.

Ето какъв го виждам резултата: Родители от квартал Чайка, Виница и Аспарухово ще се борят в задръстванията всяка сутрин по минимум 1 час, само и само да си доведат детето на ясла! Странно!

Какво се случва? Още вчера на обед се намериха родители, които започнаха да съставят списъци, а днес вече се наговориха да даваме (в множествено число, т.к. и ние сме потърпевши и записани във въпросните списъци) дежурства с цел да не дойде някой късно вечерта и да направи друг списък. Луда работа!

Highslide JS
Рано сутрин уморени родители спорят и се карат: Кой е бил дежурен снощи и кой не? Кой да остане в списъка и кой не?
Highslide JS
Тъжни, уморени и изнервени родители. Тъжна гледка!

Не одобрявам начинанието и се възмущавам. Чувствам се безсилен и нищо немога да променя. Притиснати сме на тясно и се съгласяваме и примиряваме с безумието. Жал ми е, че в 21 век трябва да записвам детето си в някакви измислени списъци и да търпя абсурди, като нощни дежурства пред градината, преброяване присъствието на записаните в списъците през определен интервал от време, само и само молбата ни да бъде с възможно най-нисък входящ номер. Бих преглътнал една нощ, както вече се случи преди година с Никола. Но сега се очертават цели 5 нощи, което ми се струва мазохизъм. Не виждам кой нормален ще се хване посред нощите да започне да прави списъци няколко дена преди датата за подаване на документи? Но страх лозе пази са казали хората. Ненормална държава с ненормален народ. Мъка ми е …
коментари [2] | горе31/1/2009 ##Id_String1.6844F930_1628_4223_B5CC_5BB94B879762## (Bonjour Service)
Публикувано от: Мартин в 18:08:32 часа

Напоследък все за вируси и антивируси си мисля и докато ръчках компютъра си, попаднах на въпросната услуга. Много странна ми се стори и реших да си направя труда да видя какво пишат хората за нея.
Оказа се, че mdnsresponder.exe е процес, който се ползва от ITunes, QuickTime или други приложения на Apple и служи за автоматично откриване на услуги, устройства и компютри.
Намира се в: \%Program Files%\Bonjour\

Тия от Apple много странно име са избрали. Човек спокойно може да сбърка услугата с вирус ...
коментари [0] | горе
 
January 2009
 
 

MTWTFSS
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

 
      
Търси в нашия сайт:
 
   
Собствено Търсене
 
      
Архиви
 
   
      
Малко реклама ;-)
 
   
     

Copyright © 2004 Kolevi.Net - Designed by MadMAK